Met de geboorte van Eva ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Een kind op de wereld zetten is niet niks, maar je kind zo opvoeden dat het de wereld aan kan, dat het zich fijn voelt en vooral in de eerste jaren belangrijk; dat jou begrijpt en zichzelf ook op diverse manieren kan uiten. Dat is best een opgave.

Hoewel dat uiten, dat kunnen mijn kinderen nogal goed. Lees: ze hebben de driftbuien, het stout doen en het huilen goed onder de knie. Een andere manier om zich te kunnen uiten is met praten of met gebaren of allebei. Vooral dat laatste daar hebben we juist nu met Liza veel profijt van. Ik ben er namelijk van overtuigd dat omdat wij al vroeg met haar ‘dubbel’ communiceerden, waarbij taal wel de boventoon voerde, Liza zich nu goed verstaanbaar kan maken, terwijl ze zelf nog soms onverstaanbaar brabbelt.

Gebaren vanaf 6 maanden

Met Eva begonnen we al rond de 6 maanden geloof ik met kleine gebaren. Gebaren die we zelf hadden verzonnen en die ons en haar ondersteunde gaf met de meest belangrijke woorden. Dorst, eten en slapen. Later kwamen daar natuurlijk nog wel andere woordjes bij bijvoorbeeld ‘Dikkie Dik’. Eva leerde uiteindelijk vrij snel praten en de gebaren gingen naar de achtergrond. Let wel, door het kunnen vertellen gingen helaas niet de driftbuien over of het huilen… Hahaha. Jammer!

Gebaren als ondersteuning bij praten

Ook bij Liza deden we het zo en nu Liza 22 maanden is, zien we dat ze heel goed kan praten en prima weet wat ze wilt zeggen. Ze mist alleen nog wel veel woorden of ze noemt veel dingen hetzelfde. Olifant kan ze bijvoorbeeld niet uitspreken, ze zegt ‘Auto’. Wanneer ik haar dan vreemd aankijk, dan doet ze een olifant na. Dit soort dingen zie ik de laatste week steeds vaker en ik vind dat knap. Knap dat ze een alternatief woord of gebaar zoekt, wanneer ik haar niet begrijp. En ik denk dat dat toch deels wel komt omdat ze gewend is aan handgebaren of klanken… ‘Piep’ is namelijk een mooie klank als ik niet versta dat ze muis zegt 🙂

Wil je meer weten over babygebaren? Bekijk dan deze boeken. Wij deden het echter zonder, maar maakten makkelijke gebaren die voor het kind en voor ons goed te onthouden en te gebruiken waren. Ook liedjes zoals ‘in de maneschijn’ werken goed eraan bij.

Show Full Content
Previous Valentijnsdag… Waar komt dat ook alweer vandaan?
Next Ik ben een thuisblijfmoeder

1 thought on “Gebaren met je baby, dreumes of peuter

  1. Wat een mooi onderwerp!
    Wij hebben bij beide meiden gebaren gebruikt, maar vooral de oudste… zij heeft tussen haar 2de en 4de Nederlands met Gebaren gesproken, taal combineren met gebaren.

    Mooie hulp is Lotte & Max, onze dochter ging overigens ook naar Sint Marie, later Kentalis daar leerde zij gebaren.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close