Laat je een nieuw huis bouwen en ben je vrij om de indeling van je badkamer te bepalen? Of wil je de badkamer van je bestaande woning grondig renoveren? Dan moet je een aantal keuzes maken, zoals welke kranen je wilt. Op dit gebied wordt er onderscheid gemaakt tussen inbouw- en opbouwkranen. In deze tekst helpen wij je om een keuze tussen beide kranen te maken.

Persoonlijke voorkeuren

De meeste mensen laten zich leiden door persoonlijke voorkeuren bij hun keuze voor inbouw- of opbouwkranen. Houd je van een strak design? Grote kans dat je voor ingebouwde kranen kiest. Doordat deze kranen in de muur verwerkt worden, geven ze je badkamer een strakke uitstraling. Opbouwkranen worden op de wastafel of muur gemonteerd, waardoor ze meer opvallen. Ze kunnen je badkamer bovendien een minder minimalistische uitstraling geven.

Indeling

Bij de keuze voor inbouw- of opbouwkranen is het ook verstandig om rekening te houden met de indeling van je badkamer. Heb je een relatief grote badkamer en moet hier een losstaand bad in komen? Dan combineer je dit waarschijnlijk met een inbouwkraan. Zo’n bad staat immers los van de muur, waardoor een opbouwkraan vaak niet tot de mogelijkheden behoort. Bij een half vrijstaand bad of een hoekbad kun je dan wel weer voor een opbouwkraan kiezen.

Ruimte

Weet je niet goed voor welke van de twee kranen je moet kiezen? Houd dan ook rekening met de beschikbare ruimte. Een kleine badkamer oogt al snel minde ruimtelijk met opbouwkranen, want ze komen verder de ruimte in. Inbouwkranen worden voor een groot deel in de muur verwerkt, waardoor dit voor deze kranen niet geldt. Deze kranen misstaan overigens ook niet in een grote(re) badkamer.

Onderhoud

De badkamer schoonmaken is ongetwijfeld niet je favoriete bezigheid. Reden genoeg om ook rekening te houden met de mate van onderhoud als je twijfelt tussen inbouw- of opbouwkranen. Doordat inbouwkranen minder uitstekende delen hebben dan opbouwkranen, zijn ze makkelijker schoon te maken. Kies je voor een wastafel met inbouwkranen? Dan hoef je niet met een doekje om de kraan heen, want deze is in de muur verwerkt. Het schoonmaken kost je zo minder tijd.

Budget

Inbouwkranen zijn duurder dan opbouwkranen. Dit komt doordat ze complexer te installeren zijn. De waterleidingen moeten in de muur verwerkt worden, waardoor er hak- en breekwerk bij komt kijken. Hierdoor kost het meer tijd om ze te plaatsen. Opbouwkranen zijn wat dat betreft een stuk sneller te installeren, want het leidingwerk bevindt zich onder de kraan. Stel daarom een budget vast en bepaal aan de hand hiervan of het inbouw- of opbouwkranen worden.   

Reparatie

Kranen kunnen gaan lekken. Als er sprake is van een lekkage, moet dit verholpen worden. Bij inbouwkranen is dit een stuk lastiger dan bij opbouwkranen. Het leidingwerk is in de muur verwerkt. Om de lekkage te verhelpen, moet er vaak (een deel van) een muur opengebroken worden. Het repareren van opbouwkranen is een stuk eenvoudiger. Doordat de waterleidingen en afvoer goed toegankelijk zijn, kunnen de meeste problemen vaak snel verholpen worden.

Show Full Content
Previous Statiegeldbekers op festivals; ideaal!
Next De hangmat met standaard in een showtuin: een perfecte combinatie van comfort en stijl

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close