Toen ik een paar weken geleden bij de arts aangaf dat we in de herfstvakantie op vakantie zouden gaan naar Frankrijk en Spanje, vond ze dat uiteraard geen probleem. Ik was dan tenslotte 24/25 weken zwanger en qua gezondheid van mij en de baby is er (thank god) geen vuiltje aan de lucht. Wel gaf ze een paar dingen aan waar je op moet letten als je zwanger bent en zo lang moet autorijden. Mocht je zelf nou een lekkere autovakantie plannen en ben je zwanger? Misschien heb je wat aan de tips van mijn arts en mijn eigen mening hierin!

Draag steunkousen

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze tip echt aan mijn neus voorbij heb laten gaan. Ik heb in geen enkele zwangerschap steunkousen nodig gehad en was ook zeker niet van plan om deze vrijwillig voor een autorit te gaan aanschaffen, laat staan dragen. Wel ben ik even gaan googelen waarom dit nou wordt aangeraden en misschien had ik ze toch moeten aanschaffen…

  1. Steunkousen verminderen de kans op trombose
  2. Steunkousen zorgen ervoor dat je aders minder verwijd zijn, zodat de bloeddorstromng richting het hart van buitenaf gestimuleerd wordt
  3. Steunkousen verminderen de kans op spataderen
  4. Steunkousen zorgen ervoor dat je minder last hebt van vochtophopingen – dikke enkels enzo.

Zorg voor voldoende beweging

Het liefste wil je van A naar B als je op vakantie gaat. Zo snel mogelijk de bestemming bereiken, zo min mogelijk stops of zo kort mogelijke stops. Als je zwanger bent moet je de bloedcirculatie op gang houden en dus wordt er aangeraden vaker te stoppen en langere stops te houden. Er wordt ook aangeraden om meer te drinken in kleinere hoeveelheden. Laat dat nou de ideale combinatie zijn. Meer drinken betekent immers; meer plaspauzes!

Tijdens de vele plaspauzes beoordeelden we de wc’s met elkaar

Neem extra magnesium

Ik heb van de arts extra magnesium meegekregen, maar eerlijk gezegd niet gebruikt. Ik ben op dit moment nog in de gelukkige fase dat ik het gevoel van een harde buik niet ken en ook mijn spieren doen gelukkig nog goed mee en verkrampen niet. Met mijn normale dagelijkse dosis zwangerschapsvitamines en een normaal eetpatroon, lijkt mijn magnesium dus goed op peil te zijn. Maar mocht je nou wel last hebben van harde buiken of vaker kramp, dan is extra magnesium dus wel aan te raden. Schijnbaar is vooral bij een lange autorit vaker sprake van kramp in de benen of dat je last kan krijgen van harde buiken. Toch fijn als extra magnesium dit kan verhelpen.

Ga niet rechtop zitten in de auto

Met de auto volgeladen en een kind dat inmiddels met haar benen op de grond komt achter me, lukte het me gelukkig op een gegeven moment toch om mijn stoel in een halve ligstand te zetten. Hierdoor had ik beduidend minder last van mijn buik dan daarvoor. De eerste uren moest ik elke twee uur echt lopen, de buik lucht geven, laten ontspannen. Nadat ik de stoel op relaxstrand had gezet, heb ik geen last van mijn buik gehad. Extra voordeel was ook dat je dan nóg beter kan slapen in de auto. Tip: neem je voedingskussen mee voor nog fijnere tukjes tussendoor!

Hoewel achterin de auto zitten met de kinderen ook wel erg gezellig was (alleen voor korte stukjes hoor!)

Draag geen beklemmende kleding

Naast dat ik steunkousen moest dragen, vond de arts ook dat ik een zwangerschapsbroek of legging moest dragen, zodat ik geen aders kon afklemmen. De eerste dag droeg ik een zwangerschapslegging, tot over de buik zoals ze me gezegd had. De rit van Frankrijk naar Spanje had ik gewoon mijn korte broek aan, met de knoop open (in de auto) en omdat me dat zo wel was bevallen heb ik op de terugweg ook mijn normale (wijdere) spijkerbroek aangetrokken en de knoop en rits in de auto los gehad. Voor mij was het een stuk fijner, dan met de legging die toch – voor mijn gevoel – strakker om me heen zat.

Hygiene

De ene wc is de andere niet. Onderweg hebben we wat af gegriezeld en gewalgd in de diverse wc’s die we tegenkwamen. In Frankrijk zijn de wc’s ronduit smerig en in Spanje is het niet veel beter. De toiletten in Duitsland en Zwitserland zijn dan wel vaak betaald, maar daar zit je dan toch ook een stuk lekkerder op. Hygiene onderweg was dan ook een extra dingetje. Op de terugweg hadden we zo’n desinfecterende handgel van oma meegekregen en dat voelde zoveel schoner!

Bekijk de dichtstbijzijnde goede ziekenhuizen

Deze tip is er eentje waar ik de arts goed in kon vinden. Beter goed voorbereid op dat wat kan gebeuren, dan dat als er iets gebeurt je niet weet waar je moet zijn. De arts vertelde me, en ze is echt een nuchtere vrouw, dat ze altijd als ze op vakantie gaat, kijkt welke ziekenhuizen goed staan aangeschreven en raadde me aan om zelf ook dit op te zoeken. “Als je voorbereid bent heb, heb je het vast niet nodig.” was haar mening en inderdaad; baat het niet, schaadt het niet toch?

En in de praktijk?

Eerlijk is eerlijk, ik was toch wel een beetje op mijn hoede tijdens de rit naar Frankrijk en later naar Spanje. Ik heb goed rekening gehouden met het feit dat ik zwanger was en dat ik eerder last van het een of ander zou krijgen. Het wandelen tijdens de pauzes heb ik goed in me opgenomen en dan ook gedaan. Meer gedronken en eerlijk aangegeven wanneer het niet meer ging en ik een pauze nodig had. Op de terugweg hebben we echter 22 uur gereden. De tijden dat we stil stonden (vanwege de Catalaanse demonstraties) hebben we buiten de auto gestaan, waardoor het niet zwaarder was. Plassen moesten we wel ergens in de natuur, maar misschien was dat nog wel schoner dan bij een tankstation. Daarbij ging het met mijn buik ook echt veel relaxter toen de stoel in relaxstand stond.

Hou het vooral ontspannen en gezellig onderweg!
Show Full Content
Previous Ik mis de zee en het strand…
Next Frisse pompoenstamppot van flespompoen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: