De Zwitsers hebben zo vijf maaltijden per dag: Zmorge, Znüni, Zmittag, Zvieri and Znacht. Oftwel in het Nederlands het ontbijt, een negen-uurtje, lunch, vier-uurtje en avondeten. En oh wee als je daarvan afwijkt of te laat bent met de ‘snack’. Het overkomt mij regelmatig dat om precies 4 uur de kinderen vragen naar een Zvieri en ik dan echt denk: ah ja… shit. Wat heb ik nog in huis? Bij ons is dat namelijk nog niet zo ingeburgerd in het huishouden, omdat we ‘s avonds op Nederlandse tijden avondeten. Wel natuurlijk de Znüni, die hoort er inmiddels bij. De Znüni eten de kinderen namelijk op school. Niet precies om 9 uur hoor, maar om 9:40, want dan is het pauze.

Znüni: wat geef je dan?

De meesten van jullie kennen het verhaal van de banaan wel. Die was namelijk verboden bij Eva op de kleuterschool. Na een paar maanden mochten de kinderen overigens wel een banaan meenemen en was de stress daarom wat minder.

znuni in zwitserland
http://www.sge-ssn.ch/media/Znueniblatt_Deutsch.pdf

Er is overigens een hele lijst wat je mag meenemen als znüni en die lijst is wel een beetje bijzonder, al vind ik het wel fijn dat er een lijst is. Want ik zou er niet aan denken om mijn kinderen wat nootjes mee te geven of popcorn. Nou zullen mijn kinderen geen venkel eten of kruidenkaas om te dippen mee nemen, maar als ik een keer niks heb is een volkoren cracker met kaas ook een prima. Helaas mag een stuk ontbijtkoek niet en ook een liga is niet toegestaan.

Zelf vind ik het heel grappig dat er bij bepaalde vruchten wordt geschreven dat je daarna je mond moet gaan spoelen. Dat zijn dingen die we in Nederland toch eigenlijk niet kennen?

En wat gaat er dan normaal bij ons mee in de znünibox?

De meiden vinden tomaat en komkommer prima, een appel (want die snijdt de juf dan in mooie vormen) en druiven. Maar het liefste hebben ze toch wel een worstje mee of een babybel. Deze laatste twee krijgen ze niet iedere dag, maar gewoon elke week een keertje. Bij Liza is de znüni sowieso gezond, want ongezonde dingen mag ze niet opeten van de juf. Bij Eva ben ik af en toe wat losser, vooral als ik iets nog over heb en zij dat heel lekker vindt.

Show Full Content
Previous Meine 8 Lieblingsserien auf netflix
Next Expat mama in Finland

2 thoughts on “Lekker ingeburgerd: znüni

  1. Dat spoelen is hier wel bekend hoor, de tandarts vertelt dit bij het eerste bezoek van een kind. Tenminste bij ons wel. Het gaat dan om de zuren die schadelijk zijn voor de tanden met name in bv. druiven. Dan moet je echt even water drinken. Ik vind zo’n lijst echt heel goed, zouden ze in Nederland van mij ook wel mogen doen. Bij ons op school staan er op de lijst met ‘gezonde’ tussendoortjes gewoon nog Sultana, ontbijtkoek en dat soort dingen. Wat dus gewoon echt NIET gezond is!

    1. Wat goed, ik had dat dus tot ik in Zwitserland nog nooit gehoord. Maar idd, een ontbijtkoek enzo is echt niet zo gezond. Toch jammer dat we in Nederland dit nog altijd als een gezond tussendoortje zien.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close