Sinds we in Zwitserland wonen kijk ik wel even twee keer welke sokken ik uit de kast trek, maar ook welke schoenen ik die dag aantrek. Want als je in Zwitserland ergens naar binnen gaat, dan wordt er van je verwacht dat je je schoenen uit doet. Geen idee waarom eigenlijk. Waarschijnlijk omdat die Zwitsers van die poetsers zijn en niet jouw baggerpoten, kleischoenen of sneeuwlaarzen door hun hele huis willen hebben. Daar valt natuurlijk wat van te zeggen.

Dus check je dagelijks naar gelang je gaat doen, welke schoenen je aantrekt. Sowieso schoenen die je makkelijk aan en uit kan trekken en of je sokken er nog wel mee door kunnen. Last van koude voeten hoef je overigens niet te krijgen. Bij de meeste mensen liggen er sloffen voor de gasten klaar. Handig, want niet ieder huis heeft fijne vloerverwarming en er is niks irritanter dan koude voeten!

Dit zijn natuurlijk mijn eigen sloffen
Dit zijn natuurlijk mijn eigen sloffen

Hoe zit dat bij ons thuis?

Maar wat doe ik dan? Nou laat ik voorop stellen dat ze hier ook niet echt met baggerpoten naar binnen mogen, maar dat ik wel makkelijk ben. We hebben een hond. Mello is groot, lomp en komt als het regent zeiknat thuis. Dan gaat hij daar met zijn natte lijf en baggerpoten op de vloer liggen en… is het vies. Hier mag je daarom gewoon met je schoenen naar binnen. Wanneer je op je sokken naar binnen gaat is het ook niet zo’n ramp, je sokken kunnen alleen wat ranziger worden.

Overigens las ik hier dat het best hygiënisch ook is om de schoenen uit te hebben in huis. Ik quote:

“Onder je zolen zeul je namelijk een leger van bacteriën mee. En dan bedoelen we niet een klein leger, maar een complete krijgsmacht. Onderzoekers aan de Universiteit van Arizona ontdekten dat er gemiddeld 421.000 (!) bacteriën aan de buitenkant van je schoenen huizen, met negen verschillende bacteriestammen.”

Ik dweil nog maar een keertje het huis en denk dat mijn kinderen inmiddels redelijk resistent voor een overgroot deel van deze 421.000 bacteriën zijn.

Moet men bij jou de schoenen uit en waarom?

Show Full Content
Previous A Je To! Buurman & Buurman vanaf vandaag in de bioscoop!
Next De voordelen van een slaapbank

2 thoughts on “Schoenen uit!

  1. Bij ons “moeten” de schoenen niet uit, maar er is idd een hygienische reden voor om schoenen uit te trekken.
    Waar loop jij allemaal door als je buiten bent? Door resten van koeienstront, hondenpoep, maar ook andere dingen zoals resten van pesticiden en lood.

    En die draag je dan naar binnen, waar je kinderen op de grond liggen spelen, waar een baby leert kruipen en met zijn gezichtje op de grond terecht komt enz.

    Ik moet trouwens ook niet denken aan naaldhakken op mijn nieuwe, zuur verdiende parket.

    In Zwitserland dragen de kinderen daarom op school geen schoenen, maar pantoffels. Dit heeft er ook mee te maken dat je voeten van lucht houden en het niet zo gezond is als kinderen de halve dag laarzen, snowboots of andere schoenen dragen. (Foute) schoenen zijn ook een veelvoorkomende oorzaak van beginnende artrose in de knieën en pijn in de heupen of de rug.

  2. Klinkt fijn die pantoffels op school. Kinderen moeten hier hun schoenen uit trekken, want daar valt niet tegenop te poetsen. Bij volwassenen stel ik die regel niet zo snel, hoewel ik zelf elders mijn schoenen altijd uitdoe.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close