We zijn inmiddels bijna 7 maanden weg uit Nederland en deze 5 verschillen vielen mij de afgelopen week in Nederland toch wel op. Conclusie: Nederland is soms zo slecht nog niet!

Wat is Nederland vlak!

vlakJe kent het allemaal wel, als je vanuit het buitenland weer terug komt naar Nederland, dan zie je ineens geen bergen meer (in ieder geval als je voorbij de Limburgse heuvels bent). Nederland is vlak, dat maakt Nederland ook zo’n fijn land om te fietsen zónder trapondersteuning. Want die bergen zijn mooi, maar soms ook wel erg onhandig met je Hollandse fietsje!

Koopjesjagen gaat in Nederland veel beter dan in Zwitserland

koopjesWe shoppen nu veel in Oostenrijk, maar ook daar bij de Kix (heet die winkel zo?) zie je dat in Nederland de prijs gewoon een euro goedkoper is. Een Action hebben we niet en de Otto’s, waar ze hier zo’n beetje bij zweren voor de ‘gunstige’ prijzen, is ook nog gewoon duur. Ik shopte uiteraard bij de Action, maar de failliete Schoenenreus heeft mijn portemonnee echt leeg getrokken. Hoewel. Ik had 6 paar schoenen, waarvan 4 voor mezelf, voor slechts 51 euro (inclusief een lelijk paar prinsessencrocs voor Eva van slechts een euro). Ik hou van dit soort koopjes.

Friet en frikandellen

De buren zeiden het al voordat we gingen. “In Nederland lijkt wel alsof alles gefrituurd wordt.” Ze doelden daarmee op de vele snackbars. Ja, natuurlijk zijn dat er veel. In Zwitserland heb je geen enkele snackbar! Wat een gemis.

Poffertjes, brood en eierkoeken

vlokkenWat genoten we van het Hollandse brood, de lekkere eierkoeken en de poffertjes. Het brood hier en in Oostenrijk is gewoon niet zo lekker als in Nederland. Het is eetbaar hoor, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Eierkoeken kennen ze niet en voor poffertjes heb je toch echt een poffertjespan nodig, die hebben we niet. Eva heeft er in ieder geval goed van genoten en wij hebben natuurlijk twee broden mee terug naar huis genomen.

Molens en kinderboerderijen

molenWe hebben hier geen molens. Ze zijn er gewoon niet. Daarom was het wel leuk om in Nederland de kinderboerderij bij de Molen te bezoeken. Want naast molens hebben ze hier weinig kinderboerderijen. Wel jammer hoor, nu moeten we steeds bij mensen voor het hek de dieren aaien. Staat wel een beetje raar, maar ja; alles voor de kinderen!

De conclusie Nederland is zo slecht nog niet, gaat natuurlijk op voor bovenstaande punten 🙂 De lelijke geluidschermen, ranzige sloten, de vele lantaarnpalen etc, komen vast wel een andere keer aan bod!

 

Show Full Content
Previous Persoonlijk: een weekje Nederland in foto’s
Next Je denkt dat we op vakantie zijn…

12 thoughts on “Vijf opvallende verschillen tussen Nederland en Zwitserland

 1. ohhh…ik heb zelf 3 zomers in Amerika gewoond/gewerkt…toen merkte ik pas hoe ontzettend goed wij het hebben in ons kikkerlandje….

  Af en toe wat lekkers laten opsturen door familie…of alleen bezoek ontvangen als ze typisch Nederlandse lekkernijen meenemen 😉

 2. leuk om te lezen. ook vooral omdat ik eind dit jaar ook ga emigreren. al denk ik dat ik alleen het koopjes jagen ga missen. (maar dat maakt een bezoekje aan nederland dan wel extra leuk) al het nederlands eten hebben ze namelijk in curacao ook. en met molens en fietsen heb ik helemaal niets dus kleine kans dat ik die ga missen haha.

  1. Curaçao is idd wel iets anders, maar ik denk dat jij volgend jaar ook wel zo’n lijstje hebt. De kneuterigheid en voorspelbaarheid van Nederland is gewoon soms erg fijn! Lekker vooruitzicht trouwens!

 3. 🙂 Uiteindelijk leer je het toch waarderen. Ik heb in mijn jeugd anderhalf jaar in Duitsland gewoond. Dat vond ik al wennen. Gelukkig was dat dicht genoeg bij de Nederlandse grens en zat ik in Nederland op school. Nu woon ik weer redelijk bij de Duitse grens en vind een dagje shoppen over de grens waardeer ik nu wél.

 4. Super leuk geschreven! Grappig hoe vanzelfsprekend wij het eigenlijk allemaal vinden (totdat je weg gaat vanuit Nederland haha (; )

 5. Wat een leuk stukje! Als ik je lijstje zo lees zou ik vooral het koopjesjagen missen (je vergat de Aldi, Lidl, Wibra, Zeeman, Takko en Hema :D) en de friettent. En familie en vrienden natuurlijk. Maar of dat opweegt tegen de Alpen in het weekend…

 6. Leuk om het zo te lezen 🙂

  Als het goed is slingert er hier op zolder ergens een giet ijzeren poffertjes pan. .. Voor ons werkeloos en ik zou hem moeten opzoeken maar als je interesse hebt hoor ik het wel 🙂

 7. Grüezi!
  Wat grappig.. Ik heb morgen een tentamen over Kennis van Land en Volk Zwitserland (ben al docent Frans en studeer nu ook voor bevoegdheid Duits) en googelde op ‘verschillen zwitserland nederland’ en jouw blog kwam hoog uit de resultaten. Leuk om je blog even door te spitten!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close