Je hebt het vast wel een keer voorbij zien komen. Zwitersland wordt afgekort als CH, zoals Nederland NL is en Groot Brittanië GB. Omdat ik heel eerlijk gezegd geen flauw idee had waarom CH nou juist de afkorting was, ben ik op zoek gegaan en het antwoord is erg makkelijk.

De officiële naam van Zwitserland is namelijk Confoederatio Helvetica en dat kort je natuurlijk af met CH.

De Zwitserse Bondstaat

Bijzonder land dat Zwitserland, naast dat je Zwitserland schrijft als die Schweiz, la Suisse, la Svizzera, Svizra (Retro-romaans) en in het Latijn: Helvetica, heet het land dus officieel: de Zwitserse Bondsstaat (ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie). In het Duits is dat Schweizerische Eidgenossenschaft, Frans: Confédération suisse, Italiaans: Confederazione Svizzera, Reto-Romaans: Confederaziun svizra, Latijn: Confoederatio Helvetica. En met dat laatste is het cirkeltje weer rond. Snap je het nog? Natuurlijk is er nog veel meer over te vertellen, maar daarvoor verwijs ik met alle liefde naar Wikipedia.

Vier officiele talen

Zwitserland is een land waar officieel 4 (moeder)talen wordt gesproken. Duits (door 63,5%), Frans (door 22,5%), Italiaans (door 8,1%) en door een 0,5 % Retro-Romaans. De andere 6,6% zijn andere moedertalen van buitenlanders zoals ik.

Voortaan weet je dus dat CH staat voor Zwitserland en ook waarom 🙂

marktgasse Bern

 

Show Full Content
Previous Ons Zwitserleven: van 0 graden tot 32 graden
Next Vorarlberg: breng een bezoek aan Rappenlochschlucht

4 thoughts on “Waar staat CH voor?

  1. Haha dat is echt grappig om te weten. Doet me trouwens opeens denken aan een titel van Asterix en Obelix. Zal wel Asterix en Obelix in Helvetica zijn geweest dan….

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close