Sommige vragen laten zich niet zo heel erg gemakkelijk beantwoorden. Het liefste wil ik nu al dat Eva dag en nacht bereikbaar is voor me. Ik wil haar vaak gewoon even bellen om te vragen waar ze is of een appje te sturen – die ze nog niet kan lezen. Ik weet gelukkig ook wel dat het niet verstandig is om Eva al een mobiele telefoon te geven. Ze heeft een horloge en daarop kan ze precies de tijd zien dat ze naar huis moet komen. Zij heeft een mobiel niet nodig. Nog niet.

Maar wanneer is het wel tijd dat je kind aan een mobieltje gaat? Wanneer is het voor ons ouders niet meer dan een noodzakelijk kwaad dat je kind een mobiel meeneemt?

Zelfstandig, maar met back-up

Vanaf een jaar of 8, 9 kun je volgens mij al langzaam beginnen met een oude telefoon, die je je kind dan meegeeft naar bijvoorbeeld sporten of het zwembad. Zo kunnen ze je altijd bereiken in het geval van nood. Wij kregen tenslotte vroeger ook altijd geld mee om eventueel te kunnen bellen. Zoveel anders is het dan niet. Een telefoon waarmee je alleen kunt bellen dus. Whatsappen, facebooken, snapchatten of wat dan ook, dat is nog helemaal niet nodig. Heb je nou geen telefoon liggen waar je nog alleen mee kunt bellen, dan kun je een oude smartphone ook zo inrichten dat er alleen achter een toegangscode mee gespeeld kan worden.

Op de middelbare school

Ik denk dat je in deze leeftijdsfase er bijna niet meer onderuit kun om je kind een smartphone te geven. Veel gaat digitaal, app-groepjes van school, huiswerk dat online staat opgeslagen en ga zo maar door. Ik weet niet wat wijsheid is, wil je je kinderen al een digitale druk opleggen of leren ze zo met hun telefoon om te gaan. Zijn de kinderen niet extra vatbaar voor pesterijen en viezeriken die zich op het web begeven? Want als je kind eenmaal een mobiel heeft, dan kan je het natuurlijk niet maken om apps te verbieden. Je kunt echter wel zeggen dat zolang hij of zij nog in jouw huis woont, je graag de controle hebt. Als ouder zou ik gewoon iedere avond de mobiel controleren. Even door snapchat en de andere apps gaan om te controleren of er normaal gedaan wordt. Wil je meer weten over een abonnement voor kinderen, kijk dan hier.

Nieuw of Tweedehands?

Je kind wilt vast het allernieuwste mobieltje. Logisch. Veel leuker is echter dat jij jouw smartphone afstaat. Dan heb je er allebei wat aan! Je kind een smartphone en jij? Misschien wel de allernieuwste Iphone 6s van T-Mobile! Wat is het dan ineens leuk om een groter kind in huis te hebben. 🙂

Wil je weten over hoe ik het loslaten van Eva ervaar, klik dan hier.

Ik hoor heel graag hoe jullie met dit vraagstuk omgaan. Heeft jouw kind al een mobiel? Of ben je er fel op tegen?

Show Full Content
Previous Yes, de appels zijn rijp!
Next Eenvoudige quiche met zalmfilet en broccoli

2 thoughts on “Wanneer is je kind oud genoeg voor een mobiel?

  1. Bij ons is de regel: als je dagelijks het dorp verlaat, heb je een mobiel nodig om bereikbaar te zijn. Voor die tijd niet en dus kreeg Liedewij haar mibiel pas toen ze naar de middelbare school ging. Dat was nog niet zo makkelijk vol te houden, aangezien de hele klas al in groep 5/6 voorzien was… Maar nu ik zie hoe makkelijk ze er uuuuuuren achter verdwijnt, ben ik er nog blijer mee dat we zo lang gewacht hebben. Gedoseerd je mobiel gebruiken is een hele uitdaging!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close