Carnaval komt er weer aan. Over een maand zitten we weer midden in het feestgedruis. Omdat ik in Brabant ben opgegroeid, heb ik veel carnaval gevierd – vroeger toen ik nog jong en vrijgezel was. Sinds ik samen met Floris ben, die niet van carnaval houdt, is het feestgevoel een stuk gezakt. Ik ging nog weleens naar een optocht, maar meer niet.

Nu dat we in Zwitserland wonen is Carnaval toch wel weer terug een beetje in mijn leven. Al vieren ze het hier wel een beetje anders dan in Nederland. Ze hebben hier namelijk geen fanfare’s die voor de muzikale ondersteuning zorgen, nee hier hebben ze Guggenmusik die écht voor sfeer zorgen!

Guggenmusik

Guggenmusik laat zich het beste omschrijven als feestelijke, redelijk valse fanfare-muziek. In plaats van dat bij de fanfare alles in een lijn helemaal gevormd en netjes bij elkaar marcheert, maken ze bij de Guggenmusikverenigingen er een waar feestje van. Geen strakke pakjes maar de mooiste verkleedkleding en geschminkt. Het verkleden en schminken is een groot onderdeel van de Guggenmusik. Een ander groot onderdeel is de show eromheen. De meeste groepen proberen waar het kan, het publiek mee te nemen in hun muziek. Daarbij gaat de muziek ook wat verder dan de typische fanfare muziek. Er zit een swing in, je kan niet stil blijven staan. Het zijn over het algemeen ook grote groepen, dus het komt ook echt over.

Afgelopen weekend begon het aftellen naar Fastnacht ook bij ons in het dorp. De Guggenmusik vereniging uit ons dorp, Bazzaschüttler, zette op zaterdagavond het dorp op zijn kop en trapte af bij de discotheek, 50 meter van ons vandaan. Wij gingen er uiteraard een kijkje nemen en ze speelden zelfs mijn favoriete nummer!

Om een beter idee te krijgen, hierbij een filmpje van vorig jaar (niet van mij)

Foto Fanfare via Shutterstock, overige foto’s zijn van mezelf

Show Full Content
Previous Wie is de Mol – dit jaar doe ik mee!
Next Zomercollectie van Ikea

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: