Iedere Nederlandse moeder in het buitenland kan het beamen. Wij zijn vertrokken uit Nederland. Wij kozen voor een andere leven. Wij kozen voor nieuwe kansen. Wij kozen voor onze buitenlandse partner. Wat onze reden ook was, wij zijn weggegaan. En daarom mogen we ook niet zeuren. Of toch wel?

Vandaag doe ik het wel. Want er zijn nou eenmaal keerzijdes aan het vertrek uit Nederland.  Vooral het eerste jaar ben je vooral erg op jezelf aangewezen. Eerlijk is eerlijk, de inspiratie haalde ik van Netmums.com af en gaf er zo mijn eigen invulling aan.

Dit missen wij Nederlandse moeders het meeste

Gemis van verjaardagen

Verjaardagen van vrienden, ouders, broers, zussen, kennissen, leuke feestjes van jong en oud. Wij missen ze en misschien wel meer dan je denkt. Natuurlijk snijden we ook graag met jullie de taart aan. Kopen cadeautjes, feesten mee en we staan graag op de foto’s van jullie feestje. Dat biertje, die gekke bekken, die selfies, dat wijntje in het eerste zonnetje, barbecue met de heerlijkste sate. We zijn er niet bij.

Gemis van makkelijke oppas

Waar jullie je ouders bellen, hebben wij vaak niemand die op onze kinderen kunnen passen. Het gemak van familie en vrienden om de hoek is iets dat we missen. Laat staan een sociaal vangnet, dat moeten we weer helemaal van voor af aan opbouwen. Samen uiteten en daarna fijn uitslapen? Nee hoor, opa en oma wonen nou eenmaal niet om de hoek.

Gemis van een snelle kop koffie

Kop koffie? Even een ander gezicht dan die twee koters de hele dag? Het is in het nieuwe land in het begin echt niet zo vanzelfsprekend.

Gemis van familie op verjaardagen

Wanneer mijn kinderen jarig zijn, hebben ze niet altijd een opa of oma op de verjaardag. Ook geen tantes of ooms, geen neefjes en nichtjes. Dat is jammer.

Nare opmerkingen

Vaak is het niet zo bedoelt, maar toch de opmerkingen dat ‘wij verhuisd’ zijn, die doen pijn. Natuurlijk zijn wij weggegaan, maar we doen ons uiterste best om de lijnen open te houden met Nederland.

Gemis van typische Hollandse feestjes en gebruiken

Een pannenkoekenhuis heb je hier niet in de buurt en voor een Hollands feestje als Koningsdag moet je vaak een eind rijden. Je ziet de beelden op tv en internet en je bent er niet bij. Voor ons dit jaar weer geen oranje tompoezen en geen oranje bittertje. Maar ook geen haring happen en een kroketje bij de snackbar.

Gemis van belangrijke mensen bij belangrijke gebeurtenissen

Afstuderen is hier nog lang niet aan de orde, maar een keer een muziekuitvoering of een optreden van de kinderen is altijd zonder die o zo belangrijke familieleden. En wat als je een baby krijgt of ziek wordt, jouw familie en vrienden staan niet zomaar even voor dat ene uurtje op de stoep.

Andersom geldt het natuurlijk ook. Op die belangrijke gebeurtenissen voor anderen die in Nederland plaatsvinden, zijn wij er ook niet bij.

Investeren

Als Nederlander in het buitenland moet je vooral in het begin veel investeren. Investeren in je sociale vangnet, vrienden maken, je de buurt en het land eigen maken. Het eerste jaar is zwaar, maar wanneer je dat hebt overleefd en je de weg kent in je nieuwe land. Je mensen hebt bij wie je op de koffie kunt gaan of een daginvulling hebt, voor een aantal dagen in de week dan is het gemis van bovenstaande zaken al een stuk minder. Daarbij moet je ervoor zorgen dat je de lijnen met Nederland open houdt en dat je voor die belangrijke zaken zoals een kinderverjaardag zonder familie, het beste ervan maakt. Er is geen tijd om bij de pakken neer te zitten. Je moet door en je moet er doorheen. Oranje tompoezen kan je ook zelf maken en de tijd die je mist samen, maak je wanneer je vrienden op bezoek hebt weer helemaal goed.

We zijn er wel als er echt wat is

En wanneer er echt wat is. Wanneer wij echt nodig zijn in Nederland. Dan zullen we alles op alles zetten om langs te komen.

Tot die tijd zijn we net als Netmums.com blij met Facetime, WhatsApp, Facebook en Skype!

Mis jij nog iets in bovenstaand rijtje? Vul het gerust aan!

Show Full Content
Previous Geef Elsa een vriendin!
Next Schokkend: verzwijgen van IVF behandeling uit angst voor nare opmerkingen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close