Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je elk stukje hout kunt gebruiken om je open haard of houtkachel te stoken. Maar niet alle houtsoorten zijn geschikt om te verbranden. Sommige houtsoorten kunnen schadelijke stoffen afgeven, je schoorsteen verstoppen of zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Hier zijn enkele houtsoorten die je beter kunt vermijden bij het stoken.
Geverfd of gelakt hout
Het lijkt misschien logisch om oud geverfd of gelakt hout als brandhout te gebruiken om ervan af te komen, maar dit hout bevat vaak giftige stoffen. De verf of lak kan bij verbranding chemische dampen vrijgeven die schadelijk zijn voor zowel jouw gezondheid als het milieu. Deze dampen kunnen leiden tot irritaties aan de luchtwegen en zelfs ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn. Daarnaast kunnen deze stoffen je schoorsteen vervuilen en het risico op een schoorsteenbrand vergroten.
Spaanplaat en MDF
Spaanplaat en MDF (Medium-Density Fibreboard) zijn samengestelde houtproducten die lijm en andere chemicaliën bevatten. Bij verbranding komen deze giftige stoffen vrij, zoals formaldehyde, wat een bekende kankerverwekkende stof is. Bovendien brandt spaanplaat snel op zonder veel warmte af te geven, waardoor het minder efficiënt is om je huis te verwarmen. Je open haard of kachel kan daardoor vervuilen, wat kan leiden tot hogere schoonmaakkosten en een verhoogd risico op brand.
Hout met schimmel of rot
Hoewel het verleidelijk kan zijn om oud of verrot hout te gebruiken, is het belangrijk om te weten dat dit hout vaak schimmels bevat. Bij het verbranden van schimmelachtig hout komen schimmelsporen in de lucht, wat gevaarlijk kan zijn, vooral voor mensen met astma of andere ademhalingsproblemen. Ook verbrand rot hout niet goed; het smeult vaak en kan meer rook produceren, wat leidt tot een ongezonde luchtkwaliteit binnenshuis. Het is beter om goed hout zoals houtbriketten te kopen wat direct verbrandt kan worden.
Dennenhout en harsrijke houtsoorten
Hoewel dennenhout vaak beschikbaar is, kun je dit hout beter vermijden in je open haard of houtkachel. Dennenhout en andere harsrijke houtsoorten bevatten veel sap en hars, die bij verbranding veel creosoot kunnen afgeven. Creosoot is een teerachtige stof die zich in je schoorsteen ophoopt en een belangrijke oorzaak is van schoorsteenbranden. Bovendien brandt dennenhout snel en geeft het minder warmte af, waardoor het minder efficiënt is om te gebruiken.
Drijfhout
Het lijkt misschien ideaal om drijfhout te verbranden dat je langs de kust hebt gevonden, maar dit hout heeft vaak een hoog zoutgehalte door langdurige blootstelling aan zeewater. Bij verbranding kan zout corrosieve stoffen produceren die schadelijk zijn voor je kachel of schoorsteen. Ook kan zout de metaalonderdelen van je kachel of schoorsteen aantasten, wat kan leiden tot dure reparaties.
Comments