Dat hebben wij weer. Gaan we ten eerste emigreren naar het duurste land ter wereld. Wordt ten tweede nog geen 4 maanden na je vertrek, de Zwitserse Frank losgekoppeld van de Euro waardoor het land ineens nog eens 20% duurder wordt. Wat een ellende voor de mensen hier. Opgebouwde vrije dagen, de brückentagen, moeten bij sommige bedrijven al worden ingeleverd om nog maar te zwijgen van de angst dat er eventueel loon ingeleverd moet worden.

Geen nood! Hier hebben wij gelukkig (nog) niet mee te maken. Voor ons is het juist fijn dat de Zwitserse Frank nu zo hoog staat. Dat betekent dat het Zwiterse geld dat wij naar Nederland storten ineens veel meer euro’s waard is, zo’n 20%. Maar ook dat het shoppen in buurlanden zoals Oostenrijk en Duitsland nog eens 20% voordeliger is. Voor dat geld ga ik met liefde tien kilometer verder in Oostenrijk boodschappen doen. Pin me overigens niet vast op al die percentages. Ik ben al blij dat ik er iets van snap 🙂

Is Zwitserland dan echt zo duur?

In het begin vond ik dat alles heel veel geld kostte hier en dat is ook wel zo. Je betaalt met de zorgverzekering ook gewoon de volle pond voor je kind. Hoppa ongeveer 400 euro meer. Het huren van een huis is hier ook prijzig, maar voor het huis waar wij in wonen vind ik het bij ons wel weer meevallen. Gas, water en licht is een stuk duurder. We betalen 100 euro voor onze mobiele telefonie-abonnementen en ook voor de televisie. Dat is toch twee keer zoveel als in Nederland. Ook het openbaar vervoer schijnt enorm duur te zijn. Schijnt, ik ben nog niet met de trein geweest. Het duurste is eigenlijk het eten en vlees. Er is hier amper vlees voor het avondeten te vinden onder de 5 euro. Dan denk je dat je dan maar vaker gehakt of kip gaat eten, dat is bijna nog het duurste van alles. Het weerhoudt ons er niet van om vlees te eten hoor. Het vlees is namelijk wel 10 keer lekkerder dan in Nederland, er extra voor betalen is dan geen ramp. Een keer per maand gaan we naar een normale supermarkt en slaan we de dingen in die ze niet bij de Lidl verkopen, zoals flesvoeding en die pakjes en zakjes van honig en knorr. De rest van de maand doen we de weekboodschappen bij de Lidl en zijn we uiteindelijk niet heel veel geld extra kwijt.

Iedereen zeurt altijd wel dat het land zo duur is, maar ze vergeten ook dat het salaris hier wel op gebaseerd is. Je hebt hier meer te besteden, behalve als je nog een huis in NL in de verkoop hebt. (Hè shit. Iemand nog een huis kopen?) Dan is het land misschien wel duur voor buitenstaanders, maar met je Zwitserse salaris mag je hier echt niet klagen.

Onderstaande map laat zien hoe duur de verschillende landen zijn, Nederland valt nog netjes buiten de top 15 🙂

Bron: Movehub
Bron: Movehub
Show Full Content
Previous Held op sokken
Next Shop deze acht toffe items bij Roozje.nl

1 thought on “Wonen in het duurste land ter wereld

  1. Vijfenveertig jaren geleden was het vlees in CH al net zo duur. Maar kwalitatief geweldig. Jullie merken w.s de nadelen van de dure frank niet, hopelijk alleen de voordelen. Alles goed bij jullie? Gezellig he, je ouders op bezoek ik bel nog wel.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close