Afgelopen maanden hebben we weer regelmatig bezoek over de vloer gehad. We willen hen dan altijd iets typisch Zwitsers laten ervaren. Al zijn ze hier maar een dag, met een ritje naar de berg heb je zo het Zwitserleven gevoel te pakken. Voor mij is dat het gevoel van ruimte, maar zeker ook van een goede organisatie. Op alle vlakken!

Zwitserland

Op heel veel plekken staan barbecues, vaak inclusief droog hout en gereedschap om je worstje mee om te kunnen draaien. Bij zo’n grillplek staan vaak tafels en stoelen en al dan niet een vuilnisbak. Staat er geen vuilnisbak, wat middenin de natuur wel logisch is, dan zie je ook geen troep. Ondenkbaar in Nederland! Wij vinden het bijzonder dat het niet gesloopt wordt of gestolen wordt, de Zwitsers denken daar niet eens over na.

IMG_8687-2
Typisch Zwitsers: met zijn allen ‘s avonds een worstje op de bbq leggen.

Nederland

Ga je in Nederland erop uit dan mag je vaak blij zijn dat je op een ‘heel’ bankje kunt zitten. Je mag blij zijn dat de vuilnisbakken niet overvol zitten of dat het vuilnis sowieso in een vuilnisbak is gegooid. Hondenpoep ligt op het pad of misschien aan de zijkant. Het is een troep in Nederland. Je kunt niks buiten laten staan anders wordt het gesloopt of beklad.

img_63291280oog-oog
Een park in Nederland, wat een troep.

Wat is dat toch voor een bizar verschil? Hoe komt het dat men hier zich wel kan gedragen en precies dezelfde leeftijdsgroep in Nederland de boel moeten slopen? Wij verbazen ons hier regelmatig over en toen ik de foto’s zag die Thomas had gemaakt van de troep in een nieuw (!!) aangelegd park, wilde ik jullie dit verschil graag even laten zien.

zoek het verschil
zoek het verschil

 
Wat ben ik blij dat ik mijn kinderen hier laat opgroeien. In een land waar je niet zomaar iets op de grond flikkert, omdat er ‘toch al zoveel ligt’. Een land waar je hondenbezitters over straat ziet lopen met poepzakjes en ze deze ook daadwerkelijk gebruiken. Waar je nog in een bushokje kunt zitten, zonder bang te zijn dat er ‘iets’ gemorst is. Dat je nog kunt pinnen zonder dat je daarna je handen moet wassen. Graffiti heb ik in onze omgeving nog niet gezien, het vandalisme beperkt zich bij ons nog tot het kerven van hartjes in een boom.

Natuurlijk zijn er hier ook vast wel plekken waar het een stuk minder schoon en vrij van vandalisme is, net zo goed dat je in Nederland ook parken hebt waarbij het wel fijn vertoeven is.
Bedankt Thomas dat ik je foto’s mocht gebruiken!

Show Full Content
Previous Het moment dat ik mijn peuter half dronken voor zich uit zag staren
Next UITGELICHT | RADBAG, de site voor originele cadeaus

3 thoughts on “Zoek het verschil | Nederland en Zwitserland

  1. Kijk ,s avonds laat in het Vondelpark als de goegemeente heeft geborreld en gebarbecued. Viezer dan dat kan je je niet voorstellen. Prullenbakken leeg, park vol met viezigheid.

  2. Wat fijn, die barbecueplekken overal. Zelf heb ik trouwens niet het idee dat prullenbakken en bankjes in Nederland overal gesloopt worden. In de stad misschien, maar in dorpen zie ik eigenlijk altijd keurige prullenbakken en in de natuur (als ze er zijn) ook. Misschien kom ik alleen op de juiste plaatsen. 😉

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close