Toen we anderhalf jaar geleden te maken kregen met de zondagrust was dat wel even wennen. Geen supermarkt in de buurt open op zondag, dus moet je vooruit denken!  Wat heb  je nodig voor zondag? Als er niks open is, moet je zorgen dat je alles hebt om die zondag vooruit te kunnen. Hoe staat het met het wc papier? Heb je nog genoeg babyvoeding? Zijn er nog luiers en croissantjes voor de zondagochtend. Er ging een wereld voor mij open. De wereld van de zondagsrust.

Zondagsrust in Zwitserland

In Zwitserland kennen ze een zondag zoals wij dat in Nederland alleen nog maar van heel vroeger kennen. Geen 24 uurs economie hier. Bij lange na niet en op zondag is alles zelfs dicht. Op zondag doen we geen boodschappen. Op zondag maaien we het gras niet en op zondag maken we geen gebruik van de glasbak. De enige die geluid mogen maken zijn de kerken en koeien met hun klingelende bellen.

Ik ben de eerste die toegeeft dat ik het wel erg lastig vond in het begin. Wat ben je in Nederland verwend. Je kunt alles bestellen en dan heb je het nagenoeg de volgende dag in huis en wil je wat op zondag in de brievenbus krijgen, zelfs dat is geen probleem! Wat een luxe. Toch?

Inmiddels begin ik wel te wennen aan de zondagsrust. Ik vind het zelfs fijn dat ik op zondag geen enkele mogelijkheid heb om naar de supermarkt te gaan en volgens mij vind Floris het ook wel fijn dat hij op zondag geen gras mag maaien. Het grappige is dat vrienden ons steeds waarschuwen voor deze zondagsrust, zoals voor Goede Vrijdag. Want ook Goede Vrijdag is een echte zondag hier in het Zwitserse. Die Zondagsrust bevalt mij dus wel en het lijkt ook wel extra rust te geven omdat je niet iets hoeft. Klinkt dat gek? Het voelt in ieder geval wel gek!

Ook lopen ze in Zwitserland op heel veel vlakken wel tien jaar achter. Met de zondagsrust hebben ze wel iets te pakken dat in Nederland wel weer terug mag komen. Rust.

Zou de zondagsrust in Nederland weer terug moeten komen? Wat vind jij?

 

 

Show Full Content
Previous Win! Deze mooie shopper van Handed By
Next Kieke le Chique is veel meer dan sieraden en tassen

7 thoughts on “De zondagsrust is in Zwitserland heilig

 1. Ik zou het wel weer terug willen hebben de zondagsrust
  Hier is echt alles open dus ook alle winkels in de stad. Ik vind dit gewoon onnodig! Helaas krijgen de meeste winkels steeds ruimere openingstijden dus denk ik niet dat de winkels hier in Nederland op zondag zullen gaan sluiten helaas

 2. Mag hier in Nederland ook wel terug komen! Ik vraag me alleen af (ook omdat ik binnenkort op vakantie ga naar Zwitserland) of de zondagrust overal in Zwitserland geld.

 3. Heerlijk. Ik hou nu al van zwitserland!
  Sinds er steeds meer stadsen met vroegpensioen van de rust komen genieten in mijn dorp in overijssel is er een snackbar open op zondag, is de super open op zondag en tweede kerst, paas en pinksterdag. Nee dat is niet genoeg, hij moet ook open op eerste kerst, paas pinkster en hemelvaartsdag.
  En vergaat je de hele zondag horen en zien in de tuin. Schuren, boren, zagen, timmeren, grasmaaien, kantjes trimmen, hogedrukspuit, sleutelen aan motor, brommer, auto. En schreeuwen en vloeken. Blegh ga terug naar je stinkstad in de randstad. Waar iedere vijf minuten een trein langdenderde, de sirenes noot zwegen en je de hele nacht herrie had. Ook de mensen die hier niet naar de kerk gaan haten de herrie, de onrust en mopperen erover, die stadse lui met hun zondagse herrie.
  Nu klagen ze over de kerkklok en de fluit van de melkfabriek. Ik zweer dat ik een misthoorn ga programmeren als ze de kerkklok en de fluit het zwijgen opgelegd krijgen. Er gaat hier al meer dan 100 jaar op ma-za om 8:00 12:30 en 16:30 een fluit. Elk uur slaat de kerkklok het uur en elk halve uur slaat ie 1 keer. Op zondag gaat de fluit om 9 en 15 en de kerkklok luid van 9:15-930 en van 15:15-15:30. En dat noemen ze geluidsoverlast.

  Ik heb stadsenoverlast waar kan ik dat melden? Ik wil een dorp waar met kerst, pasen, hemelvaart, pinksteren, nieuwjaarsdag en elke zondag helemaal niks open is. Zoals het twee jaar geleden was. Eerst naar de kerk dan wat eten. Dat je met je tas met een fles drinken en een cake twee uur het bos inliep, daat even wat at en dronk, verstoppertje deed en daarna terugliep. Weer naar de kerk, ergens een kop koffie drinken of in je eigen tuin met een boek.

 4. Omdat niet alle reacties bewaard zijn gebleven hier nog de reactie van Leonie van Mil:

  Wat lijkt mij dat genieten zeg! Ik stem voor. In ons gehaaste landje, mag er af en toe wel wat rust zijn. Hoewel ik het stiekem ook wel fijn vind, om zondag als extra regeldag te hebben 😉

 5. Omdat niet alle reacties bewaard zijn gebleven, hier nog de reactie van Ellen:

  Voor mij is de zondagse rust echt een geschenk. Ik denk dat de mens dit écht nodig heeft …

  Prachtig voor al die papa’s en mama’s, die in de supermarkt werken – een gezinsdag op zondag. Mooi ook voor de paketbode: uitslapen, naar de kerk of wandelen op zondag!

  En omdat deze rustdag in Zwitserland altijd (en dus voor iedereen) op zondag is, is het ook écht rustig. Anders zou Samuel op zondag gras maaien, omdat hij op zaterdag rustdag viert en zou Fatih op zondag zijn auto wassen, omdat hij op vrijdag rustdag viert – met het resultaat dat het eigenlijk nooit echt rustig is.

 6. Haha wat grappig! Ik denk juist het tegenovergestelde van Nederland: op zondag is er daar echt rust! In mijn dorp was altijd alles dicht en maar één keer per maand in een stadje of groter dorp wat winkels open. Boodschappen doen kon ik niet op zondag in ons dorp, en winkelen in de buurt al helemaal niet. Behalve in Amsterdam, maar dat was echt te ver om steeds naartoe te gaan. Ik vind dus dat er al veel rust is in Nederland. In Colombia is het totaal anders, hier kennen ze nooit rust en al helemaal niet op zondag. Alles is open, misschien ietsje korter, maar het is open. En heel druk ook! Ik kan alles op zondag: boodschappen doen, winkelen, bellen naar mijn telefoonbedrijf. Alles. De supermarkt om de hoek is zelfs 24 uur per dag open. Altijd dus. Ik ben hier al helemaal aan gewend en vind het heel fijn dat ik altijd alles kan doen wat ik wil. Dat was in Nederland wel anders!

 7. dat zou ik wel graag willen hoor, absolute zondagsrust! Er is sinds kort een wet ingediend in de tweede kamer tegen de zondagsrust. Schandalig!!!Zondag is een aparte dag voor de Heer onze God. En daar past niet bij dat de winkels open zijn of er braderie is.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: