Nu we hier anderhalf jaar wonen ben ik aardig gesetteld, gewend aan het leven, de taal en de gewoontes. En toch vallen mij hier dingen op waar wij Nederlanders toch makkelijker over denken. Of misschien alleen ik. Wie weet denk jij ook wel zoals de Zwitsers.

Seizoensgroente en seizoensfruit

Natuurlijk is niet alle groente en fruit het hele jaar door voorhanden. Maar ik vind het toch soms wel lekker om aardbeien uit Spanje te kopen, gewoon omdat het weer eens een  andere smaak is. Ik vind het ook heerlijk om de kinderen een ananas te geven. Natuurlijk betaal je er wat meer voor, maar de hele winter appels en peren eten vind ik ook niet zo uitdagend.

De Zwitsers hier niet. Die zijn een kei in seizoensgroente en -fruit eten. Zij eten knollen in de winter en bleekselderij in de zomer. Aardbeien in het juiste seizoen en mandarijnen rond Sinterklaas. Groente of fruit dat uit het buitenland komt? Liever niet. Net als vlees, hebben ze ook hun groente en fruit het liefste uit de Zwitserse grond en dan natuurlijk het liefste uit hun eigen moestuintje.

Toen ik vorige week vertelde dat ze van die lekkere aardbeien hadden bij de winkel, keken ze mij een voor een aan alsof ze water zagen branden. Aardbeien in de winter? ‘Ja, lekker joh!’ Nee, werd er met een stellig gezicht gezegd. Wij eten alleen seizoensgroente en -fruit. Ze sprak het zo stellig en de anderen keken zo instemmend, dat ik niet eens ertegenin durfde te gaan.

Van eigen bodem en uit eigen land

Dat zijn Zwitsers. Ze hebben het liefste alles van eigen bodem en uit eigen land – behalve tulpen, die mogen uit Nederland komen. Vlees dat je hier in de supermarkt koopt, komt van Zwitsers rundvlees of Zwitserse varkens en dat staat er dan ook met grote koeienletters op. Eigenlijk zie je amper vlees dat uit het buitenland geïmporteerd is. En geef ze eens ongelijk. Want net als met groente en fruit, het is ook echt veel lekkerder als het van eigen bodem komt.

Eet jij ook weleens groente of fruit buiten het seizoen, gewoon omdat het lekker is?

Show Full Content
Previous Beeldbellen is helemaal van nu
Next Ik heb een blogdip

4 thoughts on “Zwitsers eten het liefste alles van eigen bodem en uit eigen land

 1. Je zat zeker al te wachten op een reactie van mij…. 🙂

  Winterse aardbeien lp,em uit Egypte of Israël,terwijl de zomerse aardbeien van bij de boer uit je eigen dorp komen. Ik eet vooral seizoensgroente / fruit omdat het beter is voor het milieu. Transport kost niet alleen veel geld, maar vooral veel energie (vrachtwagen, vliegtuig, vrachtwagen). Maarliefst 20% van onze CO2-uitstoot is afkomstig van alles wat op ons bord terecht komt.

  Het is in Zwitserland inderdaad een beetje zo, dat de Spaanse aardbeien vooral door mensen gekocht worden, die niet zoveel nadenken over het milieu en economie. De kinderen leren op school al vroeg, waarom het belangrijk is, dat je de boeren in eigen land ondersteunt door seizoensfruit te kopen.

  Seizoensgroenten hebben een duidelijk toegevoegde waarde. Denk hierbij aan de versheid en dus de vitamines die een product voor je lichaam bevat.
  Je weet dan dat het om een vers product gaat én een vers product heeft meer smaak. Zodra een product geoogst is, begint namelijk het afbraakproces van de vitamines en je hoeft alleen maar aan de boot of vliegtrip van je ananas te denken, om te weten dat er al veel vitamines verloren zijn geraakt voordat deze vruchten bij de consument zijn.

  En / maar eeh…wij eten net als alle andere Zwitsers ook bananen en sinaasappels hoor – en mijn man plukt heus niet elk boeket bij de boer op het veld! 🙂

 2. Ja! Mijn gastouders hadden een hele grote tuin en de helft daarvan was ingericht als moestuin. Ook hadden ze een ‘Wintergarten’ waarin in de winter werd gezorgd dat de planten het overleefden. Als ze al eten uit winkels kochten, waren het speciaalzaken.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close