Een wereldreis met jonge kinderen is een geweldige manier om je kleintjes bloot te stellen aan nieuwe culturen, talen en ervaringen. Ook voor jezelf is het bijzonder om de wereld te mogen beleven door de ogen van een kind. De constante verwondering over ogenschijnlijk normale dingen werkt heel aanstekelijk. Toch is het is niet altijd makkelijk. Hoe vind je bijvoorbeeld de juiste balans tussen wat leuk is voor je kinderen en je eigen reisdromen? Welke activiteiten kun je überhaupt met kinderen (niet) doen op reis? En 24/7 met je gezin op pad, hoe ga je daarmee om? Hier zijn een vijf tips om een wereldreis met jonge kinderen tot een onvergetelijk succes te maken. 

1. Kies de juiste bestemming 

Als je een wereldreis aan het plannen bent is het makkelijk om weg te dromen van alle leuke en mooie plekjes. Je ziet al helemaal voor je hoe je met kinderen wilde orang oetans gaat zoeken in de jungle van Sumatra. Ook het tropische eiland met hagelwitte stranden zie je helemaal zitten. Het enige probleem? Het duurt een eeuwigheid om er te komen en om nou met jonge kinderen uren in een misselijkmakend busje te gaan zitten? Dat is het misschien toch niet helemaal waard.

Kies daarom voor een bestemming waar de reisafstanden beperkt zijn of waar je comfortabel zelf kunt rijden. Op Bali reis je bijvoorbeeld zeer betaalbaar binnen 1-2 uur met een privéchauffeur naar je volgende bestemming. Voor veel landen in Midden-Amerika geldt ook dat de afstanden te doen zijn. In Australië en Nieuw-Zeeland zijn de afstanden groter, maar kun je weer erg comfortabel rijden in je eigen camper. Hou bij het kiezen van je bestemming in ieder geval niet alleen rekening met de hoogtepunten, maar ook met het feit dat je erheen moet reizen. 

bali reis kinderen

2. Verlaag je reistempo

Als je al eens verre reizen hebt gemaakt zonder kinderen, weet dan dat je met kinderen een stuk rustiger aan moet doen. Elke 2-3 dagen verplaatsen is voor jezelf al onrustig, laat staan voor zo’n kleintje. Bovendien gooit elke verkasdag het ritme van je kind weer overhoop, zeker als hij een powernap in een taxi verwart met het middagslaapje. Kies ervoor om af en toe ook een huis te huren voor een week of twee. Neem er een leuk zwembad of mooie tuin bij en je kind zal zich al snel thuis voelen. Zelf kun je dan ook even bijkomen, momenten voor jezelf pakken en het vervolg van de reis plannen. 

3. Neem je eigen reisbedje mee, laat je kinderwagen thuis

Je wilt zo min mogelijk meeslepen op reis en daarom is het belangrijk dat je alleen dingen meeneemt waar je ook iets aan hebt. Als je van plan bent om tijdens je vakantie veel te wandelen, kun je je kinderwagen het beste thuislaten en in plaats daarvan een rugdrager meenemen. Rugdragers zijn veel gemakkelijker te manoeuvreren dan kinderwagens, en nemen daarnaast minder ruimte in beslag. Bovendien geniet je kleintje veel meer van de rit in een rugdrager dan in een stuiterende kinderwagen die steeds vastloopt in de jungle.

Wat je ook echt mee moet nemen is een compact en lichtgewicht reisbedje zoals de Phill & Teds Traveller. Lang niet alle accommodaties hebben kinderbedjes en degenen die dat wel hebben zitten vaak in een hogere prijsklasse. Door je eigen bedje mee te nemen kun je tweepersoonskamers boeken waar je vervolgens je eigen bedje kunt opzetten. Ook fijn voor de kleintjes om een vertrouwde slaapplek te hebben. 

4. Neem ook tijd voor jezelf 

Jonge kinderen zijn fantastisch, maar ze vragen wel 24/7 aandacht, en zelfs als ze rustig spelen moet je ze toch in de gaten houden. Daarnaast zijn die kleine energiebommen altijd weer vroeg uit de veren, dus wanneer krijg jij dan tijd om je op te laden? De sleutel tot succes: Neem bewust tijd voor jezelf. Laat je kinderen even achter bij je partner en ga in je eentje watervallen verkennen, snorkelen of een mooie wandeling maken. Een boekje lezen mag natuurlijk ook, maar het gaat erom dat je even uit die ouderrol stapt. Zeker als je voor langere tijd weg bent, heb je het gewoon nodig om je af en toe op te laden. 

5. Vertel een verhaaltje over de dag

Dat voorlezen goed is voor de woordenschat van kinderen weet je natuurlijk al lang, maar hoe kom je op wereldreis aan boeken? De bibliotheek ligt immers niet om de hoek en voorlezen van een scherm is ‘m ook niet helemaal. Oplossing? Vertel een verhaal over de dag waarin je kinderen de hoofdrol spelen. Het is belangrijk om met je kinderen te praten over de gebeurtenissen van de dag. Dit helpt hen te verwerken wat er gebeurd is en de wereld om hen heen te begrijpen. Je zal merken dat je kind het weken later nog heeft over die keer dat apen een drankje kwamen stelen in het restaurant. Maar verhaaltjes vertellen is ook gewoon een mooi moment en een fijne afsluiting van de dag. Het geeft je een kans om de band met je kinderen verder te verstevigen en samen speciale gebeurtenissen te herinneren, en dat is uiteindelijk niet waar het allemaal om draait?

Show Full Content
Previous 4 unieke manieren om personeel te werven
Next Zo houd je jouw make-up simpel en elegant

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: