Liza wordt in maart 4 jaar en waar ze in Nederland dan naar de kleuterschool zou gaan, gaat ze dat in Zwitserland niet. Het Zwitserse schoolsysteem doet niet aan instromende kleuters en dus moet Liza wachten totdat ze in augustus, net als alle andere kinderen die in dat leerjaar 5 jaar worden, voor het eerst naar de kleuterschool mag.

Vroeger hadden ze in onze regio nog twee instroommomenten, maar nu is dat er maar eentje. Dat is duidelijk. In het geval van Liza is het prima dat ze een paar maandjes moet wachten totdat ze naar de kleuterschool gaat. In het geval van Eva was het echt vre-se-lijk dat ik haar bijna een jaar langer thuis had. In Nederland had ze afscheid genomen van de peuterspeelzaal in de gedachte dat ze na de zomervakantie naar de kleuterschool zou gaan. Onze Zwitserlandplannen gooiden roet in het eten. Een jaar lang had ik een kleuter thuis die verder wilde, die wilde leren, die naar school wilde, die niet thuis wilde zijn. Dat jaar was pittig. Met Liza zie ik die maanden niet zo somber in. Liza gaat twee keer naar de spielgruppe en heeft het daar super naar haar zin. Ze leert thuis letters, een beetje schrijven, ze leert tekenen, knutselen, strijkkralen. Het zijn dingen die ze nou eenmaal leuk vindt en waarin ik haar dan ook niet in tegen zou houden.

Rijp voor de kleuterschool of nog een jaartje thuishouden?

Daarom denk ik – eigenlijk weet ik wel zeker – dat ze volgend jaar klaar is voor de kleuterschool. Ze verheugt zich er zelfs al op dat ze bij Eva’s oude juf terecht komt. Het is bekend voor haar en voor mij. En toch… En toch denk ik af en toe. Wat als ze beter af is, als ze een jaartje later instroomt? In Zwitserland is het ‘redelijk’ normaal – zo heb ik het idee – dat als je je kind nog niet rijp genoeg vindt om naar de kleuterschool te sturen, dat je kind dan een jaar later instroomt (in het schooljaar dat ze zes worden). Als ouder heb je geloof ik vanaf kinderen die in mei geboren zijn tot 1 juli, de keuze om ze naar de kleuterschool te sturen of niet.

Kinderen die na 1 juli geboren zijn, zullen een jaar later instromen. Wil jij je kind langer thuishouden en is het voor mei geboren, dan moet je bij de kinderarts, psycholoog of wie dan ook, die jouw gevoel kan ondersteunen een handtekening vragen en dan moet de schoolraad toestemming geven. Het gaat zoals ik om me heen zie, redelijk gemakkelijk. Er zijn dan ook veel moeders die besluiten om  – in mijn ogen de kleuter – een jaartje langer thuis te houden.

De enige reden dat ik Liza een jaar langer zou willen laten kleuteren (want dat ze naar de Kindergarten gaat, staat vast) is omdat ze slecht praat. Ze kletst, we verstaan haar wel, maar de omdat ze veel letters niet uitspreekt is het vaak multiplegok van wat ze zegt. Daarbij is dat Duits natuurlijk nog steeds een knelpunt. Tel daarbij op dat de kindjes waar ze het goed mee kan vinden, waar ze zich op haar gemak bij voelt, een jaartje later naar school gaan.

Het zou voor haar zo fijn zijn om in een goede klas terecht te komen. Maar hopen we dat niet allemaal? Misschien heeft ze het qua taal wel nodig om tzt een jaartje langer te kleuteren of een sprungbrett-jaar te maken (de eerste klas in 2 jaar). Misschien heeft ze ook wel het Duits zo door en hoeven we er alleen nog maar logopedie tegenaan te gooien. En misschien zit ze over een jaar zo op haar plek dat ik me voor niets een beetje zorgen heb gemaakt. We gaan het meemaken! Ondertussen zijn jullie iets meer op de hoogte van het Zwitserse schoolsysteem 😉

 

Show Full Content
Previous Hoe ver ga jij voor een bord met boerenkool?
Next Sinterklaasstress? Uhm, ik ben al zowat klaar

1 thought on “Liza een extra jaar thuis houden van school?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: