We worden allemaal ouder, daar kunnen we niet omheen. 

Je tegen de ouderdom verzetten heeft weinig zin, maar je kunt het dagelijks leven wel zo prettig mogelijk voor jezelf maken en proberen te genieten van je oude dag. Daarom is het een kunst om zo positief mogelijk te blijven als je ouder wordt en te maken krijgt met fysieke achteruitgang. 

In dit blogartikel geven we je graag tips om vrolijk en opgewekt te blijven als je een dagje ouder wordt, ondanks de onvermijdelijke aftakeling!

Denk in oplossingen

Het is nogal een cliché, maar ook voor vele ouderdomskwalen geldt: probeer zo veel mogelijk in oplossingen te denken. Dat scheelt je een hoop zorgen en ballast. Er zijn allerlei handige hulpmiddelen beschikbaar die jou het leven makkelijker kunnen maken op deze leeftijd, en hier kun je beter te vroeg dan te laat mee beginnen.
Als je bijvoorbeeld merkt dat het niet meer veilig voelt om de douche in te stappen vanwege evenwichtsproblemen, installeer dan handgrepen bij de douche of investeer in een zitdouche, zodat je met een veilig gevoel kunt blijven douchen.

Merk je dat de trap een vervelend obstakel in huis begint te worden omdat je bijvoorbeeld last hebt van een pijnlijke knie? Dan kan een traplift een goede oplossing zijn om je deze terugkerende stress te ontnemen. Op de website van Handicare kun je de ene met de andere traplift vergelijken om zo een traplift te vinden die aansluit op jouw wensen.

Accepteer

Koop dus zeker een rollator, zitdouche of koop een traplift zodat je bepaalde handelingen ondanks de leeftijd gewoon kunt blijven doen. Op die manier investeer je in jouw comfort en maak je het leven al stukken makkelijker. Toch is naast hulpmiddelen ook acceptatie zeer belangrijk op deze leeftijd. Probeer te accepteren dat je nu eenmaal wat minder energie hebt, of wat vaker rust moet nemen nu je de jongste niet meer bent. Door te accepteren dat dit nu de situatie is, ben je vriendelijk voor jezelf en dat beïnvloedt ook je stemming positief. Oefenen met acceptatie doe je simpelweg door diep adem te halen, aan positieve dingen te denken, en je te focussen op wat er nog wel kan. 

Doe waar je blij van wordt 

Tot slot werk je aan een positieve levenshouding door zo veel mogelijk te doen waar je gelukkig van wordt. Dit kunnen hobby’s zijn of leuke uitstapjes. Als het maar activiteiten zijn die jou energie geven. Vermijd negativiteit, factoren die je stress opleveren en zoek juist de mensen op waar je je fijn en helemaal op je gemak bij voelt.
Maak je je toch veel zorgen over je gezondheid of voel je je bijvoorbeeld eenzaam? Loop hier dan niet te lang mee rond en schakel tijdig professionele hulp in. 

Show Full Content
Previous De ultieme gids voor het kiezen van het perfecte matras
Next Gezellig een pilletje erbij op een festival? Pas op!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: