Momenteel zijn we allemaal bezig met besparen op energie, voornamelijk door het verduurzamen van onze woning of het verminderen van ons verbruik. Deze twee dingen gaan echter vaak hand in hand. Hoe duurzamer je woning is, hoe minder je verbruikt. Dat is natuurlijk nogal logisch. Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw woning kunt verduurzamen en op de meeste dingen krijg je ook nog subsidie. In dit artikel gaan we vooral in op de voordelen van zonnepanelen voor je woning!

De voordelen van zonnepanelen

Met behulp van zonnepanelen kun jij jouw eigen stroom opwekken met zonlicht en daglicht. In Nederland schijnt de zon genoeg om dit effectief te kunnen doen. De aanschaf van zonnepanelen is behoorlijk duur, maar je zult je investering snel terugverdienen, zeker met de huidige prijzen. Gemiddeld heb je de aanschafprijs van zonnepanelen in 5 tot 7 jaar terugverdient. Het is een duurzame investering in je huis en in het milieu. Voor jouzelf is het grootste voordeel natuurlijk de besparing op je energiekosten. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is het dus verstandig om dingen die veel energie verbruiken, bijvoorbeeld het aanzetten van de wasmachine of droger, overdag te doen. Het is namelijk nog niet mogelijk om de energie op te slaan. Energie die opgewekt wordt die je niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. In sommige gevallen krijg je hier wel geld voor terug, dus ook dat is gunstig voor je portemonnee. 

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen

Bij veel leveranciers van groene stroom kun je ook zonnepanelen kopen. Ook het installeren van de panelen wordt dan voor je geregeld. Wil je panelen gaan kopen? Vraag dan bij jouw leverancier een persoonlijk aanbod op maat aan. Dit doe je vaak door op de website een aantal vragen te beantwoorden. Op basis hiervan krijg je een adviesgesprek en een aanbod van de leverancier. Als je hiermee akkoord gaat, kan dit makkelijk online worden geregeld. Daarna regelt de leverancier eigenlijk alles voor je, van het voorbereiden van het proces tot het installeren van de panelen op jouw dak. De meeste zonnepanelen komen met een handige app waarin je overzichtelijk bij kunt houden hoeveel stroom de panelen opwekken per dag en zelfs per uur. 

Subsidie op zonnepanelen

Voor het installeren van zonnepanelen kun je subsidie krijgen vanuit de overheid. Dit is niet meer in alle gevallen zo, dus als je dit zeker wil weten kun je dit navragen aan je leverancier. Wel mag je bijvoorbeeld de btw van de prijs van je zonnepanelen terugvragen, wat vaak toch een behoorlijk bedrag is. Sommige leveranciers regelen dit ook voor je als je de panelen bij hen aanschaft. Maar het grootste financiële voordeel zie je natuurlijk maandelijks terug op je energierekening!

Show Full Content
Previous Welke soort houtskool is geschikt?
Next 4 redenen om voor slimme raamdecoratie te kiezen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close