Ja ja en nog eens ja, want die frisse buitenlucht is nogal gezond voor je kind (en trouwens ook voor jou)! Met alle moderne technologieën en verleidingen die binnenshuis aanwezig zijn, krijg je deze vraag misschien steeds iets minder vaak. Maar ouders, stuur je kind alsjeblieft zoveel mogelijk naar buiten. Springen in plassen, kruipen door de bosjes en klauteren op het klimrek, het is allemaal goed voor de weerstand, conditie én zowel de geestelijke als lichamelijk ontwikkeling van een kind. 

Het belang van buitenspelen

Nee dit is niet slechts onze mening, want uit onderzoek blijkt dat het voor kinderen goed is om dagelijks minimaal zo’n 3 uur naar buiten te gaan. De positieve effecten hiervan zijn aanzienlijk. Zo voelen kinderen voelen zich bewust vrolijker, sterker en fitter en vinden ze het bovenal (met een beetje hulp) heel erg leuk. Maar zoals we al hintten, kinderen gaan helaas steeds minder naar buiten. Zo laat recent onderzoek zien dat het slechts om een schamele 14% gaat. Daar gaan al die gezondheidsvoordelen…

Jong geleerd is oud gedaan

Met alle hedendaagse afleidingen, kunnen kinderen ook wel een beetje hulp gebruiken om naar buiten te gaan. Als je kind al vroeg leert ontdekken hoe leuk buitenspelen is, zal hij of zij dit op latere leeftijd ook veel sneller zelf oppakken. Hoe mooi is het bovendien om te zien hoe iemand die net kan lopen zich over van alles staat te verwonderen! Om ze een handje te helpen kunnen kun je bijvoorbeeld speeltoestellen aanschaffen, zodat ze zelfstandig buiten kunnen spelen op een plek die veilig voelt voor je kind en voor jou. Op deze manier kun je samen de buitenwereld ontdekken en durven ze op latere leeftijd zelfstandig erop uit te gaan met hun vriendjes en vriendinnetjes. Wij zijn fan van de speeltoestellen van Wickey, waar de toestellen in verschillende thema’s zijn vormgegeven. Op die manier waant je zoontje zich nog meer een ridder in een kasteel!

Iedere dag lekker uitrazen

Net als onze vrienden van Bever vinden wij ook, dat niemand een binnenmens is. Jij vindt fietsen door de regen misschien 3 keer niks, maar voor je kind biedt een natte buitenwereld weer ruimte voor nieuwe avonturen. Buiten zijn hutten, bossen, enge steegjes, stekelbosjes, springslootjes, slingerweggetjes en interessante materialen te vinden. Dat is toch een stuk leuker dan de saaie woonkamer waarin je alles al kent? Met wat oude kleren en een regenjasje is je kind vaak goed genoeg beschermd om heerlijk de natuur in te kunnen gaan.

Show Full Content
Previous Wat je moet weten over de BKR registratie van je telefoon.
Next Duurzaam huis en haard, dat is ons veel waard

2 thoughts on “Mama mag ik buitenspelen?

  1. Hoewel ik groot voorstander ben van kinderen die lekker buitenspelen is niet ieder kind/mens hetzelfde en heeft niet iedereen behoefte aan elke dag úren buiten zijn. Daarnaast vind ik het kortzichtig dat binnen spelen en bijvoorbeeld computerspelletjes worden afgefikt als nutteloos en afstompend, want als je er een beetje verstand van hebt, weet je dat met computerspelletjes de fijne motoriek, strategisch denken en reactievermogen behoorlijk worden aangesproken. Oók belangrijk. En denk eens aan kinderen die graag lezen, knutselen, puzzelen… Niets mis mee.
    Als je het een beetje combineert dan kan iedereen gewoon gezond zijn. De meeste slechte eetgewoontes komen bij de ouders vandaan, dus dikke kinderen hebben vaak een extra oorzaak: hun ouders.

  2. Oh heerlijk dat de zon weer schijnt en de kinderen buiten kunnen spelen! Die van mij zijn gek op hutten bouwen, en dat is toch wel fijner in de zon dan in de regen 😉

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: