De komende maanden zitten er een paar fraaie smartphones aan te komen op de Nederlandse markt. Zo kunnen wij hier op de redactie niet wachten om de nieuwe Find X5 uit te proberen, die al over een paar weken te bestellen is. Maar het is vast alweer even geleden dat je een nieuwe telefoon hebt aangeschaft, dus helpen we je de komende weken een eindje op weg met alle do´s en don´t´s omtrent de mogelijke financiering en abonnementen van je nieuwe smartphone. In deze blog lees je alles over de BKR registratie.

Wat is een BKR-registratie ook alweer?

Een BKR-registratie is een notitie van een lening van €250 of meer, die je voor een gedane aankoop open hebt staan. In dit geval gaat het om een nieuwe smartphone die je door middel van afbetaling koopt bij een abonnement. Deze lening komt binnen bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), een stichting die bijhoudt in Nederland wie er schulden heeft. Ben je nieuwsgierig over wat het BKR nog meer registreert? NPOkennis heeft een handige carrousel gemaakt, waarin je hier alles over te weten komt.

Eventuele gevolgen

Nou hoef je natuurlijk niet van wakker te liggen van die registratie, maar het is vooral belangrijk om te weten dat BKR geregistreerde leningen van invloed kunnen zijn op de hoogte van hypotheek. Aan de hand van jouw BKR-registratie kunnen potentiële kredietverstrekkers je openstaande leningen en eventuele betalingsachterstanden zien. Op basis hiervan kunnen zij een inschatting maken of en hoeveel geld je bij hen zou mogen lenen.

Twee soorten registraties

Je krijgt een zogeheten positieve registratie wanneer het gaat om een openstaande lening, zoals die van je smartphone. Deze variant beïnvloedt het maximale leenbedrag voor toekomstige leningen en beschermt je wederom voor leningen die je niet kunt nakomen. Een negatieve registratie geldt je als je voor langere tijd niet aan je betaling kunt voldoen en kan er zelfs toe leiden dat je überhaupt geen nieuwe lening kunt afsluiten.

Een registratie laten verwijderen

Je kunt via het BKR je leningen inzien en deze ook laten verwijderen. Bij een positieve registratie kan dat wenselijk zijn om bijvoorbeeld je hypotheekbedrag op te kunnen schroeven. Hiervoor dien je de lening volledig af te betalen. Om een negatieve registratie te verwijderen moet je eerst je betalingsachterstand, met boete, aflossen. Vervolgens kun je in beide gevallen de kredietverstrekker (in dit geval je provider) verzoeking om een verwijdering.

De registratie voorkomen

Zolang je een geldbedrag onder de €250 leent wordt deze ook niet geregistreerd. Daarom kun je ook besluiten om bij een andere instantie een bedrag te lenen. In één van onze eerdere blogs hebben we al beschreven wat hiervoor je mogelijkheden zijn. Zo kun je een zogeheten minilening al binnen 24 uur op je rekening hebben staan. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat je de lening met een beetje rente moet terugbetalen, maar het kan je wel net de financiële speling geven om bij je provider een bedrag onder de €250 af te betalen. Zeg maar dag tegen die BKR registratie.

Show Full Content
Previous Een nieuwe telefoon kopen? Welke kies je?
Next Mama mag ik buitenspelen?

1 thought on “Wat je moet weten over de BKR registratie van je telefoon.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: