Ik weet niet of je het herkent als je een knutselpakket koopt en je zoon of dochter begint al bijna bij het plakken van de stickers, voordat alles in elkaar zit. Of je maakt een peperkoekhuisje en er wordt na 2 tellen al gevraagd waar de glazuur is om het huisje te versieren. Of voor het eerst ski’s aanhebben en het liefste gelijk de berg af skiën, zonder dat je weet hoe je moet remmen.

Beginnen bij het eind, dat gebeurt niet alleen bij ons thuis, maar ook op school worden er soms essentiële stappen overgeslagen. Het is een grote bron van ergernis bij mij en zorgt ervoor dat ik al op scherp sta voordat we überhaupt zijn begonnen. Daarom ben ik sinds kort begonnen met het loslaten van Eva in de keuken. Ze vindt koken en bakken superleuk, maar ook hier is ze vaak al bij het opeten bezig voordat bijvoorbeeld de hamburgers, de vorm van een hamburger hebben.

Vaardigheden leren

Heel bewust laat ik Eva daarom de laatste tijd wat meer vrij als ze wil helpen met koken of juist iets lekkers bakken. Hoezo bewust? Ik zie het namelijk vooral als iets waar ze van kan leren. Door de juiste stappen te doorlopen, komt ze uiteindelijk bij een eindproduct waar ze trots op kan zijn. Maar om die stappen te doorlopen moet ze nadenken. Moet ze zich langdurig kunnen concentreren en stap voor stap ingrediënten toevoegen.

Natuurlijk wil ik haar helpen als ze het even niet begrijpt en ik heb haar ook niet direct vrijgelaten, maar heb het in drie stappen gedaan. De eerste keer liet ik haar zien hoe ze de weegschaal goed moest gebruiken, wat er bedoelt wordt met bepaalde afkortingen, hoe de oven aangaat etc. De tweede keer moest ik nog een paar keer helpen en de laatste keer hoefde ik alleen maar van de bank te vertellen wat er in bepaalde dingen verwacht werd. Ik had haar namelijk ook niet steeds hetzelfde recept gegeven. Bakken kost vaak niet zoveel tijd, binnen een kwartier heb je vaak al een lekkere cake in de oven zitten en het resultaat is iets waar we allemaal natuurlijk erg happy van worden!

Voor Eva is het zelf bakken niet alleen goed voor haar zelfvertrouwen. Door recepten te lezen en nog eens goed te lezen, spullen bij elkaar te zoeken, te zorgen dat alles klaar staat zodat ze kan beginnen, na te denken over vervolgstappen, door de gewichten af te wegen, door om te gaan met messen en ander keukengerei, leert ze daarbovenop ook nog eens heel veel! Een win-win situatie dus. Of het haar ook op school verder helpt? Baat het niet, dan schaadt het niet!

Show Full Content
Previous ‘Nee’ is ook een antwoord
Next Welkom lieve Bram

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d