Het is inmiddels al weer een paar weken geleden dat ik een WhatsApp kreeg van een vriendin. Ze had de meiden in een advertentie gezien en dacht dat ik ervan af wist. Ik kreeg de schrik van mijn leven. Want ik wist hier niks van af.

 

Je mag geen foto van internet plukken en gebruiken

Deze foto heb ik gedeeld in een blog hier op Lovethat en als je googled op kinderen en walkie talie, dan kom je ergens deze leuke foto tegen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je die foto dan ook maar zelf mag gebruiken. Op deze foto rust portretrecht (die van mijn kinderen) en auteursrecht (die van de maker).

Ik ben enorm geschrokken van het feit dat mijn kinderen ergens als reclame werden gebruikt, dat mensen er geld me verdienden en dat ik er niks van wist of Ć¼berhaupt toestemming voor heb gegeven.

“Jij zet de kinderen online, dan kan je dit verwachten”

Dat klopt. Ik zet mijn kinderen online. Ik vertel over ze, ik deel veel van ze (maar zoals je ziet de laatste tijd ook weer een stuk minder). Maar dat betekent nog steeds niet dat iemand die foto maar mag gebruiken. Dat iemand die foto van het web plukt en in zijn reclame deelt. Dat mag niet. Daar moet je eerst toestemming voor vragen. En eerlijk, hadden ze gevraagd of ze de foto mochten gebruiken en hadden ze de kinderen misschien een walkie talkie gegeven, dan was het misschien allemaal anders gelopen.

Dit kwam te dichtbij

Is het een foto van en vaas of een bloem, dan had ik die mensen een mail gestuurd en gevraagd wat we eraan konden doen. Maar ineens kwam het me te dichtbij. Ik wilde niet dat mijn kinderen gebruikt werden. En na navraag bleek dat ik gewoon sterk in mijn schoenen stond en en sommatiebrief kon sturen.

Wanneer stuur je een sommatiebrief

Een sommatiebrief stuur je als er inbreuk je auteursrecht is geconstateerd. Je mag dan middels een brief, de inbreukplegende partij eisen dat de foto verwijderd wordt en er een schadevergoeding betaald wordt. Zo’n sommatiebrief kan je downloaden op de websites van bijvoorbeeld Charlotteslaw of Ladylawyer.

Hoe liep het af?

Ik verstuurde de mail met in de bijlage de sommatiebrief en kreeg vrijwel direct een email terug dat het bedrijf er niet voor verantwoordelijk was en dat het bedrijf dat ze inhuurden verantwoordelijk hiervoor was. (Mijn nekharen staan er weer van overeind om gelijk een ander de schuld te geven, wat een botte boer) Maar ook de opmerking; waarom gelijk een sommatiebrief?En terecht.

Niet veel later werd ik door het ‘verantwoordelijke’ bedrijf gemaild en hadden we een goed gesprek. Ik kon zeggen dat ik de brief stuurde omdat het vanwege mijn kinderen te dichtbij kwam en ik voet bij stuk wilde houden. Een grens is overschreden en daarvoor moet je betalen. En ik kan me heel goed voorstellen dat het een keer mis gaat. Ik heb overigens wel aangeboden dat het bedrijf de foto kan kopen, maar daar zagen ze vanaf… šŸ™‚

Het was een leerzame dag en het gevraagde geld stond een paar dagen op mijn rekening.

Mocht jij deze foto of de hele serie willen kopen? Stuur me dan een mailtje, dan komen we er misschien wel uit! Want leuk is hij!!

Show Full Content
Previous Kies jij voor een telefoonabonnement met telefoon of Sim Only
Next 5 tips voor betere keukenverlichting

3 thoughts on “Deze foto van de kinderen werd voor reclamedoeleinden gebruikt en ik wist er niks van.

  1. Gewoon volledig in je recht. Onzin dat als je iets online zet, dat het dan publiek bezit zou zijn. Maar wel een goeie foto, ik begrijp dat ze er iets in zagen šŸ™‚

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: