Ook in Zwitserland zitten we middenin het Sinterklaasgebeuren. We kijken trouw het Sinterklaasjournaal via Uitzending Gemist, de kinderen (Eva dan) zetten hun schoen en ik vertrek er speciaal met de meiden voor naar Nederland. Dit is een feestje dat ik voor geen goud zou willen missen of het Eva wil ontzeggen. Sinterklaas heeft voor mij qua familiefeestjes het meeste waarde. De gezelligheid, het gesnoep, de cadeautjes. Je kent het wel misschien. Daar hoor je bij te zijn.
Andere tradities, andere ervaringen
Het is natuurlijk wel gek dat ze in Zwitserland op een andere manier Sinterklaas vieren en daarom proberen we zelf de tradities hier goed te leren kennen, zodat we ze op een normale manier aan Eva door kunnen geven. Uiteraard willen we ook onze traditie doorgeven aan de buren en dus zorgen we ervoorndat we ook dit op eenvoudige en vooral leuke manier laten zien. Eva was onlangs net als de kindjes in het Sinterklaasjournaal hulppiet en liet zo de buurkindjes kennismaken met pepernoten en onze traditie. Zo sloegen we twee vliegen in één klap.
Hoe vieren ze Samichlaus in Zwitserland?
In Zwitserland vieren ze Samichlaus op de 6e. Samichlaus kent dezelfde oorsprong als bij ons; Sint Nikolaas, de bisschop van Myra. Hij komt hier samen met zijn knecht, de Schmutzli, met een ezel aan huis. Samichlaus vertelt de kindjes wat ze goed hebben gedaan dit jaar en wat er minder goed is gegaan. Ook zegt hij dat dat de kindjes hun speentje in moeten leveren, moeten plassen op de wc, niet meer uit bed moeten komen. Samichlaus en knecht Schmutzli hebben hier bij de kleine kindjes nogal wat aanzien. Hij geeft geen cadeautjes, maar geeft nootjes, chocola en mandarijnen. De Schmutzli wordt hier nog wel steeds gezien als de kwade. Schmutzli stopt de kinderen in de zak en geeft ze nog de roe, najaa… dat zeggen ze natuurlijk.Schmutzli, Krampus of Zwarte Piet
Schmutzli is niet zwart als roet, maar draagt vooral zwarte enge kleren. Eerlijk gezegd zie ik veel liever een coole zwarte piet, dan een enge blanke Schmutzli. Het zijn net beulen als je dat zo ziet. Maar beter een Schmutzli dan een Krampus. De Krampus komt voor in de alpenlanden (maar dus niet hier) en zij jagen blijkbaar iedereen angst aan door eruit te zien als enge duivels en rond te jagen met ijzeren kettingen en roestige bellen. Ik zag Krampussen in de Oostenrijkse supermarkt, doodeng. Gelukkig ziet Sinterklaas er wel overal hetzelfde uit!
Hoe wij bezig zijn met Sinterklaas, zo is dat hier in Zwitserland bij lange na niet. Het is meer iets als een folkore. Ik hoop dat ik het jullie een klein beetje duidelijk heb gemaakt hoe de verschillen hier zijn. Wel merk ik dat vooral Sinterklaas dus bij Eva en ons leeft, maar absoluut niet op straat. Ik ben benieuwd hoe dat straks met kerst is. Het wordt een maand vol tradities hier en ik ben er op voorbereid! Ik hou van tradities en ik vind het fantastisch om andere tradities en gebruiken mee te kunnen maken. Dus we gaan zien hoe op 23 december het Christkind de kerstboom versiert en er cadeautjes onder legt. Later uiteraard meer hierover.
>>Overigens is bovenstaande informatie deels van Wikipedia en deels uit de verhalen van mijn buren. Men viert overal de feestdagen anders, dus het kan zijn dat wat jij weet of hebt gehoord niet hetzelfde is. Wij vieren de feestdagen ook niet allemaal op dezelfde manier toch? <<
Wat leuk om dat ook eens te lezen want dit wist ik dus helemaal niet. Dat belgie wel aan sinterklaas doet wist ik maar dat het ook daar soort van gevierd word wist ik niet.
Leuk om de verschillen te lezen, mar geef mij maar gewoon de Nederlandse sinterklaas en zwarte piet! Die Oostenrijkse vind ik helemaal niks… brrr
Leuk, maar dan als herinnering.
Ik kwam op de site omdat ik mij afvroeg of samichlaus nog steeds op dezelfde wijze wordt gevierd als toen ik nog in Zwitserland woonde. Wij, mijn zussen en ik, waren toen nog jong en ik herinner me er nog maar weinig van. Vooral die Smuzli kan ik me niet meer herinneren. Wij woonden toen in een flat. De Samichalus kwam hier in de kelder voor alle kinderen uit de flat. Elk kind moest naar voren komen en kreeg te horen of hij stout of zoet was geweest.
De traktatie bestond uit een zak met appels, mandarijnen en noten. Maar bij ons zaten er ook kleine cadeautjes in, in de vorm van een klein autootje e.d.